Συνέντευξη στην ΕΡΤ-3: “Στα δύσκολα χρειάζεται καθαρή στάση” (31/07/2015-Βίντεο)

Για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και το πώς οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η κυβερνητική πολιτική μίλησε ο Ρούντι Ρινάλντι στην ΕΡΤ-3 σε μια συνέντευξη στην οποία παρενέβη και ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς.

Δείτε εδώ το βίντεο:

Δείτε εδώ ορισμένα βασικά σημεία όσων δήλωσε ο Ρ. Ρινάλντι:

– Πρωτοφανείς οι διαδικασίες όπως η πρόσφατη Κ.Ε., όπου αντί για πολιτική συζήτηση και απόφαση, το θέμα ήταν αν θα κάνουμε διαρκές ή έκτακτο συνέδριο, αφού η κυβέρνηση φέρει (αν φέρει) μια συμφωνία. Μεγάλη υποβάθμιση και κατάργηση του κόμματος.

– Οι ευθύνες που παίρνει η κυβέρνηση και που είναι σαφώς έξω από το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν εμένα και άλλα μέλη της Κ.Ε. να μην θέλουμε να είμαστε στα όργανα ενός πολιτικού οργανισμού που μεταλλάσσεται με βίαιο τρόπο.

– Στα δύσκολα κανείς παίρνει καθαρή στάση. Για άλλο πράγμα μας εμπιστεύτηκε ο λαός και άλλο εφαρμόζουμε.

– Η συμφωνία οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική καταστροφή. Το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit δεν έχει αποφευχθεί.

– Στήθηκε από τον Δεκέμβριο μια παγίδευση που δεν την πήρε υπόψη το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πίστευε ότι μια συμφωνία θα έρθει με εύκολο τρόπο.

– Την εποχή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, είχα υπογράψει μια δήλωση για το πρόγραμμα που έχουμε ανάγκη. Τότε απειλήθηκα μέχρι και με παραίτηση από την πολιτική Γραμματεία. Έπρεπε να ακολουθηθεί ένας διαφορετικός δρόμος από την “υποσχεσιολογία”.

– (Για τη χρηματοδότηση από Ρωσία, Κίνα). Με σοβαρό τρόπο θα έπρεπε κανείς να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική διάσταση και όχι σαν ένα “διαπραγματευτικό χαρτί στο τραπέζι”.

– Η τελευταία φορά που μίλησα εκτενώς με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν τον Οκτώβριο του 2014, οπότε και του εξέθεσα τις διαφωνίες μου για την ακολουθούμενη πολιτική.

– Η συμβολή του Αλ. Τσίπρα ήταν καθοριστική για να αποκτήσει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ ακροατήρια μέσα στο λαό. Αυτή τη στιγμή έχει πέσει σε σοβαρά λάθη και είναι εγκλωβισμένος. Δεν στηρίζω την πολιτική του.

– Το κόμμα-ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκε σαν “βαρίδι” από τις ηγεσίες και εγκαταλείφθηκε.

– Τα δύο χρόνια προετοιμασίας για τη διακυβέρνηση ήταν χρόνια προσαρμογής και υπήρξε απίστευτη προχειρότητα στη διακυβέρνηση το επόμενο εξάμηνο. Όλα επενδύθηκαν σε μια διαπραγμάτευση που στηρίχθηκε σε μια ψευδαίσθηση.

– Ο κ. Παπαδημούλης με το twitter και τα τιτιβίσματά του προκαλεί και θα έλεγα να μην παίζει το ρόλο λαγού κάθε φορά δεξιών τάσεων και καταστάσεων.

– Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του μαζικού λαϊκού κινήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκόβει από αυτή την ανάγκη.

– Έχω μεγάλες αμφιβολίες αν θα πραγματοποιηθεί ποτέ αυτό το συνέδριο. Έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι αν γίνει, θα είναι με όρους πολύ δύσκολους για όποιον θέλει να συμμετάσχει.

– Έχω τη γνώμη ότι το “brand name” του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στο Μαξίμου…

– Μας ωθούν σε ένα μείγμα Μνημονίου και Grexit. Δεν είναι απλά τα πράγματα και δεν τελειώνουν στο θέμα του νομίσματος, χρειάζεται μια πιο σύνθετη πολιτική διεξόδου.

Tagged : / / /