Μη μου τους κύκλους τάραττε – Άρθρο στο Δρόμο της Αριστεράς (φ.283- 24/10/2015)

Οι επισκέψεις Νούλαντ-Ολάντ, η χώρα ως γεωπολιτικό «επίκεντρο» και η επικίνδυνη άγνοια κινδύνου

 

Είναι πολύ πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να ζήλεψε από την υποδοχή που πριν από λίγες μέρες επεφύλαξε -ως νέος σουλτάνος- ο Ερντογάν στην κυρία Μέρκελ και να θέλησε να δώσει έναν αντίστοιχο τόνο μεγαλοπρέπειας στην επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ. Τα αλήστου μνήμης «Ελλάς, Γαλλία συμμαχία» του μακρινού 1974 ξαναήχησαν στα ΜΜΕ και στους τίτλους των εφημερίδων. Στην περίπτωσή μας δεν έχουμε επανάληψη μιας τραγωδίας ως φάρσα, έχουμε την εκδοχή της φαρσοτραγωδίας, μιας κυβέρνησης που σε όλους λέει «ναι» (εκτός των Ρώσων) και νομίζει ότι ασκεί «εθνική», «συμμαχική», «ευρωπαϊκή», «πολυδιάστατη» πολιτική, ενώ η χώρα μετατρέπεται με ραγδαίους ρυθμούς σε «χώρο» διασταύρωσης γεωπολιτικών επιδιώξεων και διάλυσης της κοινωνίας.

Μπορεί στην επίσκεψη Ολάντ να δόθηκε βλαχομπαρόκ στυλ (δείτε μόνο τις εικόνες της υποδοχής που του έγινε στο προεδρικό μέγαρο για το δείπνο προς τιμήν του), υπάρχουν όμως -και αυτό θέλουμε να τονιστεί ιδιαίτερα- επαφές και κινήσεις που δείχνουν πως το γεωπολιτικό παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή ο ανταγωνισμός τους, περνά από τον τόπο μας και αυτό δεν γίνεται για το καλό μας.

Για παράδειγμα, δύο κορυφαίοι παράγοντες της Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ και ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για Θέματα Ασφάλειας και Ενέργειας Amos Hochstein, βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον Α. Τσίπρα, τον Ν. Κοτζιά (η πρώτη) με τον Π. Σκουρλέτη (ο δεύτερος) και φυσικά έφυγαν καταενθουσιασμένοι και οι δύο για το φιλοαμερικανικό κλίμα που διαπίστωσαν και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Για παράδειγμα, η κ. Νούλαντ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είχα διαβουλεύσεις με έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα. Ήμουν πολύ ευτυχής που είχα την ευκαιρία να δω τον πρωθυπουργό Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά. Τα θέματα που συζητήσαμε με την κυβέρνηση ήταν, προφανώς, σχετικά με την πρόοδο και τις προσπάθειες που κάνει τώρα η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης, και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες αυτές. Επίσης, ήταν σχετικά με τη βελτίωση του κλίματος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Οι αμερικανικές εταιρίες ανυπομονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μιλήσαμε επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια και τον αγωγό TAP. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πολύ ενθουσιώδεις σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Και προφανώς μιλήσαμε για περιφερειακά ζητήματα: Κύπρος, Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη. Όλες αυτές τις προκλήσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε μαζί».

 

Εν τη παλάμη…

Μην έχετε καμία αμφιβολία: Έχουμε την πιο φιλοαμερικανική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, κάτι που επεδίωξε αλλά δεν κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ο Γ. Παπανδρέου, αν και δεν ήταν λίγο που έμπασε ολόκληρο ΔΝΤ εντός Ευρωζώνης… Κάποτε ο Α. Τσίπρας αναφερόμενος στον Ολάντ του συνιστούσε να μην γίνει Ολαντρέου. Τώρα ο κ. Τσίπρας ενθουσιάζει την κυρία Νούλαντ, δίνει τα διαπιστευτήριά του στον Ολάντ και ανοίγει πανιά να αποκτήσει στενές επαφές με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης.

Είναι βέβαιο πως ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε για να εισπράξει τα «ισοδύναμα» για την υποστήριξη που έδωσε στην Ελλάδα τις δύσκολες νύκτες των διαπραγματεύσεων (εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν, αυτή είναι πάντα η λογική των «φίλων») και βεβαίως να θυμίσει πως είναι μεν μια υποβαθμισμένη δύναμη, αλλά πάντα μέλος του κλαμπ των μεγάλων, άρα έχει βλέψεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η άλλη πλευρά, η Γερμανία, διοχετεύει δηλώσεις Σόιμπλε για τις 15 χώρες που ήθελαν Grexit, ο Γιούνκερ δηλώνει πως δεν συγχωρεί τον Α. Τσίπρα, η Μέρκελ επισκέπτεται την Άγκυρα λίγες μέρες μετά τη βομβιστικό μακελειό ενάντια στο κόμμα HDP, κάνει προτάσεις για συγκυριαρχία Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και δείχνει πως είναι αποφασισμένη να διατηρήσει όσα έχει κερδίσει χωρίς να κάνει πίσω.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα του πώς γίνονται οι δουλειές, ανακοινώθηκε ότι ο πρέσβης του Καναδά επισκέφθηκε τον Πάνο Σκουρλέτη και συζήτησε μαζί του για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και την Εταιρία Ελληνικός Χρυσός. Έχουν και τέτοιον ρόλο οι πρεσβείες…

Από πλευράς των μαθητευόμενων μάγων του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά αναφέρονται ως δείγματα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που διαφημίζουν τη χώρα ως «περιφερειακό κέντρο ενέργειας και διακίνησης εμπορευμάτων», ως «έντιμο διαμεσολαβητή, παράγοντα ειρήνης σε μια ασταθή περιοχή» κ.λπ. κ.λπ.

 

Υβριδικός πόλεμος

Η πραγματικότητα είναι πιο κυνική και πραγματιστική: Ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως στο αμερικανονατοϊκό-δυτικό άρμα, όλοι μας συμβουλεύουν να τηρήσουμε τις συμφωνίες (3ο Μνημόνιο) διάλυσης της χώρας και της κοινωνίας και μετά, μοιράζονται με άνεση και επαίνους προς τους «διευκολύνοντες» τη λεία αναμεταξύ τους. Κι αυτή όμως η ανάγνωση δεν φέρει στην επιφάνεια όλους τους κινδύνους. Η κυβέρνηση επικαλείται κάθε φορά πως η θέση της χώρας βρίσκεται ανάμεσα στο τρίγωνο Ουκρανία-Λιβύη-Συρία και θεωρεί την Ελλάδα πλατφόρμα σταθερότητας και ειρήνης. Σαν να μην έχει συναίσθηση πως παίρνει ήδη θέση στο σύγχρονο υβριδικό πόλεμο (Hybrid Warfare) των ΗΠΑ/Δύσης ενάντια στη Ρωσία και αυτό θα φέρει πολλές επιπτώσεις αντίθετες με όσα διακηρύσσονται επισήμως. Η αναμέτρηση στη Συρία δεν είναι μια συνηθισμένη αναμέτρηση, ούτε το προσφυγικό παροδικό πρόβλημα. Το Προσφυγικό έχει μετατραπεί σε όπλο γεωπολιτικού ανταγωνισμού και εμείς απλά εισπράττουμε τον θαυμασμό για το πόσο «ανθρωπιστικά και γενναιόδωρα» σταθήκαμε στον τομέα αυτό. Η απόσταση από τον σύγχρονο υβριδικό πόλεμο, όπως αυτός διεξάγεται, έως μιας παγκόσμια αναμέτρηση και σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων δεν είναι τόσο μεγάλη.

Αυτός ο υπερθετικός θαυμασμός και οι έπαινοι που εισπράττει η ελληνική πολιτική ηγεσία από ολόκληρη τη Δύση συνοδεύει την «άγνοια κινδύνου» των «δεύτερη φορά Αριστερά» που νομίζουν ότι κυβερνούν, πως ηγούνται μιας χώρας η οποία παραδέρνει ως καρυδότσουφλο σε ανεμοδαρμένα και φουρτουνιασμένα πέλαγα. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι διεθνείς λαθρέμποροι καταστροφείς και κάποιοι ως κοινοί αυτοφοράκηδες καμαρώνουν γιατί κατοικούν… Μαξίμου μεριά ή κατέχουν ένα υπουργείο της πλάκας… Δεν φαίνονται να αισθάνονται τα τσουνάμι που πλησιάζουν.

Σσσσ… μην τους ταράζετε, έχουν πολλή δουλειά οι άνθρωποι, «κυβερνούν»…

http://www.e-dromos.gr/mh-mou-tous-kyklous-taratte/

Tagged : /