«Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσετε…»

 

exof. roudi (1)

Μία κατάθεση για τη  μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ

 Πρόλογος: Ανδρέας Καρίτζης

232 σελίδες

 Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα και τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκδόσεις Α/συνεχεια κυκλοφορούν μια συλλογή από άρθρα και παρεμβάσεις του Ρούντι Ρινάλντι, συνοδευόμενα με αδημοσίευτα ντοκουμέντα (επιστολές, non paper, κ.λπ.) που φωτίζουν πλευρές, όχι και τόσο γνωστές, γύρω από κομβικά ζητήματα της περιόδου από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα.

Ο τίτλος του βιβλίου «Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσετε…» είναι δανεισμένος από μια φράση που ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε στον συγγραφέα στην τελευταία συνάντηση που είχε μαζί του, τον Οκτώβριο του 2014.

Το βιβλίο έχει εκδοτικό, πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, καθώς ο αναγνώστης, μεταξύ άλλων, θα βρει στις σελίδες του:

  • Ένα, ακυκλοφόρητο μέχρι τώρα, κείμενο ομάδας εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γ. Δραγασάκη όπου τον Αύγουστο του 2014 περιγράφονται τα δύο σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ και προκρίνεται εκείνο της «διαπραγμάτευσης χωρίς σύγκρουση» και όχι της «μονομερούς κατάργησης των Μνημονίων». Στο κείμενο αναλύεται επίσης και η προτεινόμενη πολιτική για τα υπουργεία, τις τράπεζες και τους κρατικούς οργανισμούς.
  • Μια, επίσης ακυκλοφόρητη, επιστολή προς τον Αλ. Τσίπρα όπου τον Οκτώβριο του 2014 αναλύονται λάθη και προβλήματα της πολιτικής και της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς την διακυβέρνηση.
  • Μια σημαντική κατάθεση για την κατάσταση που επικρατούσε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τους πρώτους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης (Ιανουάριος – Ιούλιος 2015).
  • Αρκετές άγνωστες απομαγνητοφωνημένες τοποθετήσεις στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μια σειρά από άρθρα, δημόσιες δηλώσεις και συνεντεύξεις του συγγραφέα για τα κρίσιμα ζητήματα των τελευταίων ετών.
  • Τον πολιτικά επίκαιρο πρόλογο του διδάκτορα Φιλοσοφίας και πρώην στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Καρίτζη.

Το βιβλίο αποτυπώνει μια οπτική για τα γεγονότα ενώ αυτά συνέβαιναν και καταγράφει, έτσι, την αντίσταση στην πορεία που ακολουθήθηκε (με τα γνωστά αποτελέσματα), καθώς και την προσπάθεια να επισημανθούν στοιχεία μιας διαφορετικής κατεύθυνσης. Αποτελεί, δε, μια κατάθεση από κάποιον που «από μέσα» παρακολουθούσε τις εξελίξεις, παρενέβαινε όσο μπορούσε και σε όσα αντιλαμβανόταν. Υπηρετεί την πεποίθηση του συγγραφέα ότι είναι αναγκαίος ο αυτοκριτικός αναστοχασμός, σε αντιδιαστολή με τις συνήθεις στην Αριστερά στάσεις και πρακτικές έλλειψης αυτοκριτικής και ελέγχου.

opisthofyllo 2

 

Επίσης δείτε εδώ αποσπάσματα από τα συμπεράσματα του συγγραφέα όπως διατυπώνονται στην εισαγωγή του βιβλίου και τα περιεχόμενα του βιβλίου για να σχηματίσουν οι αναγνώστες μας μια ιδέα.

 

Tagged : / /